Contact

Autikunde Voerendaal
E-mail: info@autikunde.nl
Telefoon: 06-14566602
BTW nummer: NL001838365B78
KvK: 58908897

Visie

Door intensief samen te werken met de ouders, mensen en organisaties buiten de eigen instellingsorganisatie zorgen wij voor een goede afstemming rond de persoon met autisme. Ons uitgangspunt hierbij is dat niets is wat het lijkt, als je verder dan het zichtbare kijkt.

Volgens onze visie is gedrag iets dat op een ijsberg lijkt. Het gedrag van iemand met autisme kan je vergelijken met het topje van een ijsberg: je ziet het symptoom, maar je weet dat het belangrijkste deel van de ijsberg onzichtbaar is. Zo is bij autisme het gedrag eigenlijk het onbelangrijkste deel; het belangrijkste is de oorzaak, het waarom van dat gedrag te achterhalen en eventueel aan te pakken.

De oorzaak van het gedrag is echter niet altijd even makkelijk te begrijpen. Mensen met autisme gaan op een andere manier met informatie om. Het is niet altijd eenvoudig om dit ‘andere denken’ zelf onder de knie te krijgen. Wij proberen ons zoveel mogelijk in de hersenen van mensen met autisme te verplaatsen en de wereld te zien zoals wij denken dat zij die zien. Op die manier leren we te begrijpen wat er in het leven voor onze clienten zo moeilijk is en kunnen we een begeleiding opzetten die op het voorkomen van problemen is gericht. 

Wij hopen dat onze oplossingsgerichte visie u zal aanspreken. Bij Autikunde gaan we uit van individuele mogelijkheden van de cliënten en hun naasten. Wij zien een enorme meerwaarde in het vergroten van deze individuele mogelijkheden en het verstevigen en uitbreiden van de onmiskenbare kwaliteiten waar personen met autisme over beschikken.

Wij willen, door samen te werken én af te stemmen, naast de persoon met autisme (en zijn betrokken netwerk) staan. Door samen te werken aan wat werkt en (weloverwogen) te stoppen met iets wat niet werk, kan de persoon met autisme meer in zijn eigen kracht komen te staan.

In gezinnen wil dit zeggen dat we de kennis van ouders op waarde schatten. Ouders zijn de deskundigen van hun kinderen, wij voegen daar onze autisme kennis en kunde aan toe. Wij streven ernaar om de ‘tolk’ te zijn tussen ouders en kind. Waarbij we met elkaar willen zorgen voor de verandering van overleven naar leven en genieten van het leven.

Twitter

Top of Page